tisdag 28 mars 2017

Akvarium på Diamanten

Nu har vi köpt brickor till våra ljusbord så nu kan vi utforska vatten, sand och en massa annat på ljusbordet. Igår testade vi att blanda vatten, rapsolja och blå karamellfärg. Någon av er kanske märkte att barnens händer var lite blåa igår.


Ett av barnen associerade genast till ett akvarie och föreslog att barnen skulle göra fiskar som vi sedan kunde lägga mellan ljusbordet och brickan. Det nappade de andra barnen på direkt. Genom att se och ta tillvara på barnens idéer främjar vi deras kreativitet. Barnen ritade och klippte ut fiskar och hajar i olika former. Några av barnen var osäkra på om de kunde rita en fisk men vi som pedagoger stärkte barnen i sin uppfattning och också att man som kompisar kan be varandra om hjälp och hjälpas åt.


Sedan ville något barn se vad som hände med fiskarna om vi lade dem i vattnet. Någon trodde att fiskarna skulle gå sönder. Vi lade ner dem och lät dem simma i akvariet men de gick inte sönder. De blev väldigt blåa däremot. Kanske var det oljan som gjorde att pappret inte gick sönder direkt?


Vi hällde också vatten, olja och färg i en mindre plastbytta. Där kunde man se att oljan lade sig ovanför vattnet och att det inte ville blanda sig med vattnet.


Spännande utforskande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar